Rezervirajte pregled

Bol u zubu


Objavljeno 10.02.2017.


  Natrag na blog

  Bol je signal koji nam ukazuje da nešto u našem organizmu nije u redu. Bol ne smijete ignorirati osobito u slučajevima kada se ona pojačava. Zubobolje se javljaju zbog nebrojeno mnogo razloga, a svaka zahtijeva odlazak kod stomatologa.

  Zubi bole u različitim situacijama uslijed djelovanja različitih podražaja. Kada jedete slatko ili kiselo i osjetite bol u zubu, to je često simptom postojanja karijesa. Osobito ako vas boli samo jedan zub, a ne svi zubi. Ako vas bole svi zubi, tada se obično radi o osjetljivim ili previše osjetljivim zubnim vratovima, no takva bol varira; bol zna biti intenzivna tjedan ili dva, zatim desetak dana jenjava da bi na kraju bol potpuno nestala. U tom slučaju preporučujemo vam paste za preosjetljive zube čija će redovna upotreba smanjiti učestalost javljanja ovakve vrste bolova u zubima.

  25231329845_24d8c057da_o

  Zubi mogu reagirati i na termičke podražaje. Najučestalija vrsta ovakve boli u zubu je bol na hladno. Dvije su vrste boli; jedna koja traje tek nekoliko sekundi i prolazi sama od sebe nakon što je nestao izvor podražaja te druga bol kada i nakon podražaja na hladno zub boli jednu do dvije minute. Ovakva vrsta boli ukazuje na upalu zubne pulpe te je nužno posjetiti stomatologa inače vrlo lako može doći do komplikacija.

  Druga vrsta boli na termičke podražaje je bol na toplo. Ona je simptom uz napredovalog procesa u zubnoj pulpi. Riječ je o vrlo intenzivnoj boli koja uglavnom u većini slučajeva natjera pacijente da potraže pomoć od stomatologa. S upalom zubne pulpe povezuje se oštra bol, a s upalom okolnog tkiva uglavnom se javlja tupa bol. U zubima često možete osjetiti bol koja pulsira; ovakva vrsta boli najčešće se povezuje s upalom živaca.

  U svim nabrojanim slučajevima preporučujemo posjet specijalistu. Liječnici navode kako boli koje su neurološkog porijekla i refleksne boli koje su uzrokovane poremećajima u žvačnoj muskulaturi često mogu uvjeriti osobu da je boli određeni zub. Bol je refleksivna i puno puta reflektira se u susjedni zub od onog koji je zapravo izvor boli. Zna se dogoditi da pacijenti zapravo ne znaju točno koji ih zub boli ili misle da ih bole dva ili tri zuba u isto vrijeme, dok je izvor boli sasvim neki treći zub iz gornje čeljusti. Ovakvi su slučajevi česti, no svaki zahtijeva odlazak kod stomatologa za uklanjanje boli.

  Postoje i specifični bolovi koji zapravo nemaju veze s dentalnom medicinom. Riječ je o upali sinusa. Brojni pacijenti u ovakvoj situaciji osjete snažnu bol u gornjoj čeljusti te odmah posjete stomatologa, no zapravo ih ne bole zubi, već ih boli maksilarni sinus. Kakvu god zubobolju osjetili, preporučujemo vam da svakako posjetite stomatologa koji će zasigurno ukloniti izvor boli (ako je zaista riječ o zubobolji) ili će vas uputiti na daljnje liječenje.

  Postoji još jedna vrsta boli; boli i krvarenje desni. Ona se može javiti uslijed trudnoće, hormonalnih promjena ili zbog nakupljanja bakterija. Redovitim četkanjem zubi i čišćenjem zubi zubnim koncem bol bi se trebala smanjiti. U slučaju da se bol ne smanjuje, to je zasigurno znak da je riječ o bolesti desni, a posjet stomatologu u ovom slučaju ne neminovan.


  Natrag na blog