Rezervirajte pregled

Fiksni aparatić za zube


Objavljeno 10.02.2017.


  Natrag na blog

  Aparatići za zube koriste se za ispravljanje ortodontskih anomalija. Na tržištu postoje fiksni i mobilni aparatići za zube. Fiksni aparatići sastoje se od bravica koje se postavljaju na zube i žice. Bravice su elementi koji se lijepe na zube, a na svojoj površini imaju utor u koji se smješta žica. Žica ima elastična svojstva te ona proizvodi ortodontsku silu koja će pomaknuti zube. Iznos odnosno jakost sile ovisi o materijalu, debljini i obliku žice, dok se smjer njezina djelovanja određuje oblikom i konstrukcijom bravica. Materijali od kojih se izrađuje žica za fiksni aparatić jesu čelik, nikal titan te titan molibden. Bravice mogu biti izrađene od metala, keramike, mogu biti kompozitne ili izrađene od umjetnog safira. Ne postoji neka velika razlika između pojedinih bravica, samo to da su keramičke, safirne i kompozitne bravice bijele boje, stoga su estetski prihvatljivije, dok su metalne bravice jeftinije. No sve imaju isti učinak.

  Fiksni aparatić može se postaviti u jednom posjetu ortodontu. Postavljanje aparatića odnosno bravica nije bolno, budući da se bravice na zube lijepe uz pomoć mekanog materijala koji će se stvrdnuti u postupku polimerizacije. Za lijepljenje bravica koriste se materijali koji u svojemu sastavu sadrže fluor, jer flour štiti caklinu od demineralizacije. Bravice se prvo postavljaju na gornju čeljust, a nakon određenog vremena i na donju čeljust. U svaku se bravicu, dakle, postavljaju žice. Kada dođemo do zuba koji je iskrivljen, žica se mora svinuti prije nego što je ortodont postavi u bravicu. To je ujedno način na koji funkcioniraju fiksni aparatići za zube; do iduće kontrole žica će se vratiti u svoj prvobitni oblik, raširit će se i za sobom će pomaknuti i zube.

  Na sljedećoj kontroli, uz profesionalnu procjenu specijalista, s pacijentom će se dogovoriti o mijenjanju žica. Žice se obično mijenjaju svaka četiri do šest tjedana, a po potrebi i ranije. Nova žica postavlja se jer je prethodna odradila posao i više ne služi svrsi. Tako će nova ponovno raditi tenziju i lagano pomicati zube prema željenim pozicijama. Postupak nije bolan, samo malo neugodan. U prosjeku je oko dva tjedna potrebno da se zubi, sluznica obraza i usana naviknu na novu stvar u usnoj šupljini.

  Fiksni aparatići nose se između 18 i 24 mjeseca. Prva faza traje šest mjeseci, a nekad čak i godinu dana. U tom vremenu zubi se pokušavaju dovesti do oblika idealnog zubnog luka. Druga faza koja traje oko 5 mjeseci služi za zatvaranje ekstrakcijskih prostora. U završnoj se fazi vrši sjedanje zagriza te se korigiraju eventualne greške koje su nastale u ranijim fazama. Tijekom nošenja aparatića važno je održavati pravilnu i redovitu oralnu higijenu i higijenu aparatića. Obavezno posjećujte ortodonta otprilike svaka 3 tjedna. I dalje možete sve jesti, no vodite računa o tome da se svakim „neodgovornim“ ponašanjem može odlijepiti bravica. Preporučujemo vam da pazite kako jedete te da usitnite hranu, a ne da odgrizujete velike komade. Ako se držite svih „pravila“ i uputa koje vam je dao vaš ortodont, terapija će brzo završiti; u protivnom, terapija vrlo lako može trajati dulje nego što je predviđeno.


  Natrag na blog