Rezervirajte pregled

Plombe


Objavljeno 10.02.2017.


  Natrag na blog

  Plombe ili ispuni koriste se za sprječavanje širenja karijesa do živca u zubu i nastajanje većih problema. Plombe se koriste i kod deformacija oblika zuba, u slučaju ako se dio zuba odlomio ili ako se neki zub potrošio. Popravak zubi plombama najčešći je stomatološki zadatak. Ispunima se spašava živac zuba na način da se očisti karijes i ispuni novonastala šupljina. U prošlosti su se uglavnom koristile crne plombe, dok se danas sve češće koriste bijeli ispuni.

  Bijele plombe odnosno estetski ispuni odnose se na zubne plombe koje obnavljaju zub istovremeno oponašajući prirodni izgled strukture zuba. Estetski ispuni osim što se koriste za obnavljanje napuklih ili propalih zuba, mogu se upotrebljavati u kozmetičke svrhe kako bi se promijenila veličina zuba, boja i njihov oblik. Sve se više ljudi odlučuje na popravljanje otkrhnutih zubi uz pomoć estetskih ispuna, ali i na postizanje ujednačenog i ravnijeg izgleda zuba. Bijele plombe imaju jako puno prednosti. Neke od njih odnose se na to da se ovi ispuni kemijski povezuju sa strukturom zuba te iz tog razloga ne zahtijevaju umetanje utora, žljebova i klinova kako bi se mehanički zadržali. Ne postoji prevelika osjetljivost zubi kod stavljanja ispuna, već je riječ o minimalnoj i kratkoj osjetljivosti zbog adhezije koja se koristi. Prednost bijelih ispuna je i ta što se jednako mogu koristiti kako na prednjim tako i na stražnjim zubima te nemaju nikakav utjecajna estetiku. Potpuno očvrsnu već unutar  par sekundi, a u slučaju da se oštete vrlo se lako mogu popraviti.

  Bijele plombe kemijski se vežu sa zubima, stoga njihovo postavljanje ne zahtijeva uvijek da se anestezira područje koje se popravlja. Kada se ukloni kvar zuba, nanese se blaga kiselina na područje koje se popravlja, jer će ona otvoriti pore na caklini i na dentinu. Nakon toga izlijeva se sredstvo za povezivanje u otvorene pore gdje se stvrdnjava. Prilikom stvrdnjavanja sredstvo za povezivanje priprema se za vezivanje s bijelom plombom koja se nakon toga postavlja. Plomba se oblikuje da odgovara prirodnom obliku zuba, nakon čega se osvjetljava snažnim svjetlom kako bi očvrsnula. Stomatolog zatim provjerava zagriz kako bi bio siguran da su zubi pravilno i ispravno posloženi. Nakon toga, plomba se mora još dodatno zagladiti i ispolirati.

  Crne plombe jesu amalgamske plombe, a zubni amalgam napravljen je od kombinacije žive, srebra, bakra i kositra. Ovaj zubni materijal je dugotrajan i povoljniji od kompozitnih ispuna. Iznimno je trajan te je iz tog razloga najbolji odabir za popunjavanje velikih šupljina, osobito onih koje su nastale na stražnjim zubima. Crna plomba ne izgleda ni malo prirodno, pogotovo na prednjim zubima koji u skoro svakoj situaciji mogu biti vidljivi. Za popunjavanje zubne šupljine amalgamom stomatolog mora ukloniti puno više zubne strukture nego što je to potrebno prilikom postavljanja bijelih ispuna.

  Iako je amalgam siguran i dobar te trajan izbor za stomatološke ispune, u današnje se vrijeme najčešće koriste kompozitni ispuni; različite vrste materijala te veliki broj različitih nijansi boja kako bi se postigla što sličnija prirodna boja zuba. Ipak, preporučujemo vam da se savjetujete s vašim stomatologom koji će vas uputiti u sve što vas zanima.


  Natrag na blog