Rezervirajte pregled

Slikanje zuba


Objavljeno 10.10.2016.


  Natrag na blog

  Rendgensko slikanje zuba neizostavna je stomatološka dijagnostika kako bi se daljnje planiranje i provođenje terapije provelo sigurno i kvalitetno. Nakon slikanja zuba, rendgenska snimka pokazuje promjene i oštećenja na zubu koje se običnim vizualnim pregledom ne mogu uočiti. Rendgenska slika nastaje tako što se s jedne strane strukture koja se slika postavlja izvor zračenja, a s druge strane rendgenski film.

  Na rendgenskim snimkama najbolje se uočavaju promjene na tvrdim tkivima, to jest na zubima i kosti, dok su meka tkiva slabija izražena, a ponekad se uopće ni ne vide. Zubni karijes se, primjerice, na slici vidi kao prosvjetljena točka na kruni zuba. Promjene u kosti također se najčešće uočavaju kao prosvjetljenja, a umjetni materijali kao što su ispuni, krunice, nadogradnje i slično vide se u obliku sjena različitog intenziteta.

  Koje tehnike slikanja zuba postoje?

  Ortopantomogram

  Ortopantomogram je ekstraoralna tehnika, to jest tehnika u kojoj se prilikom snimanja film nalazi izvan usta. Ovom tehnikom slikaju se svi zubi, gornja i donja čeljust, čeljusni zglob, a ponekad se mogu uočiti i strukture smještene iznad usta. Koristi se kada je potrebno dobiti uvid u sve zube i okolne koštane strukture. Ortopantomogram se koristi u slučajevima kada je potreban pregled svih zubi, odnosno cijele usne šupljine. Osim za slikanje, ortopantomogram se može koristiti i u ortodonciji, planiranju protetske terapije te oralnoj kirurgiji kod planiranja postavljanja implantata.

  Retroalveolarna snimka

  Retroalveolarna snimka prikazuje nekoliko zubi i okolnu kost te se najčešće koristi kada je potreban detaljan i kvalitetan prikaz određenog zuba. Naime, na snimkama su detaljno vidljive zubne krune, korijen i kost oko vrška korijena, to jest vidljiv je cijeli zub. Za planiranje i kontrolu endodontskog tretmana vrlo je važna dobra vidljivost područja oko vrška korijena, a na kojemu se često razvija upalna reakcija.

  Snimka s ugrizom u traku

  Snimka s ugrizom u traku predstavlja snimku na kojoj su vidljive krune nekoliko gornjih i donjih zubi, a područje oko vrška korijena nije vidljivo. Ova se tehnika stoga najčešće koristi za dijagnosticiranje karijesa koji se nalazi na dodirnim plohama susjednih zubi te koji u ranoj fazi često nije vidljiv običnim, vizualnim pregledom.

  Na što je potrebno obratiti pozornost prije slikanja zuba?

  Kao i kod svih drugih rendgenskih snimanja, prilikom slikanja zuba pacijent je izložen potencijalno štetnom zračenju, a zbog čega se ono mora pažljivo i sigurno koristiti. Naime, ukoliko ste ili sumnjate da biste mogli biti trudni, potrebno je odmah to najaviti i stomatologu jer će u tom slučaju snimanje zuba biti odgođeno za period nakon porođaja. Ako nosite naušnice, pirsing, ogrlice, proteze ili ako imate bilo kakav metal na tijelu, potrebno ga je skinuti prije slikanja jer bi snimka mogla biti manje vidljiva.


  Natrag na blog