Rezervirajte pregled

Vađenje korijena zuba


Objavljeno 10.02.2017.


    Natrag na blog

    Vađenje korijena zuba jedan je od češćih stomatoloških zahvata na čeljusti. Korijen može biti uklonjen kirurški ili klasičnim načinom. Klasični način vađenja korijena zuba podrazumijeva korištenje kliješta i poluga za njegovo odstranjivanje. Stomatolozi nisu uvijek u mogućnosti kliještima izvaditi korijen zuba, stoga se zahvatu mora pristupiti kirurški. Budući da se treba uočiti i pokazati kost koja okružuje zaostali korijen, najprije se mora kirurški zarezati područje sluznice čeljusti. Kost postaje uočljiva i stomatolozi mogu započeti s brušenjem njezine površine. Za brušenje se koristi svrdlo koje pokreće mikromotor (elektromotor namijenjen posebno za ovakvu upotrebu). Kako se kost oko korijena sve više odstranjuje, on postaje mobilan te su tada za njegovo vađenje dovoljna kliješta i poluge. Nakon vađenja korijena zuba sluznica čeljusti mora se zašiti. Zacjeljivanje operativnog reza traje između 7 i 10 dana nakon čega se mogu skinuti i šavovi.

    Još jedan stomatološki zahvat koji se tiče korijena zuba jest apikotomija. U ovom slučaju ne vadi se cijeli korijen, već se odstranjuje samo njegov vrh. Do vađenja vrška korijena zuba dolazi kada se konzervativnim načinom liječenja ne može spasiti zub. Najčešće je riječ o kroničnoj upali kojom je obuhvaćeno područje oko vrha zuba. Terminološki, upala se naziva granulom zuba. Zahvat kao i prethodni, obuhvaća rezanje sluznice čeljusti kako bi se došlo do kosti oko zuba. Kost se opet brusi svrdlom dok se ne dođe do jasno vidljivog vrha korijena i granuloma. Podiže se zubno meso iznad zuba kako bi se pristupilo korijenu zuba. Stomatolog tada uklanja inficirano tkivo, upalni proces zajedno s vrškom korijena. Nakon toga obavezno je punjenje korijena kanala zuba točno određenim materijalima i smjesama kako bi se u potpunosti i hermetički zatvorio odnosno popunio. Punjenje kanala moguće je obaviti i prije samog kirurškog zahvata. Na kraju, mjesto na kojem je sluznica zarezana mora se zašiti kirurškim koncem, a šavovi se skidaju nakon tjedan dana. Ovaj zahvat obavlja se uz lokalnu anesteziju, stoga je nakon prestanka njezina djelovanja moguće javljanje boli na mjestu rane. Slobodni ste uzeti analgetik koji inače koristite za smanjenje bolova, iako će Vam stomatolog nakon zahvata prepisati odgovarajuće lijekove i dati nekoliko uputa. Svakako, potrebno je hladiti izvana operativno područje, izbjegavati tvrdu hranu te ne četkati energično zahvaćeno područje. Pripazite dobro na banalne stvari poput smijanja, zijevanja i sl. jer bi moglo doći do olabavljenja šavova te će se poremetiti formiranje ugruška potrebnog za zacjeljivanje rane. Čak i tjedan dana nakon zahvata postoji mogućnost da Vam zahvaćeno područje bude i dalje utrnuto. O tome obavijestite Vašeg stomatologa, iako bi utrnutost trebala nestati nakon određenog perioda.

    Vađenje vrha korijena zuba je stomatološki zahvat kojim se omogućuje očuvanje zuba koji se ne mogu izliječiti konzervativnom terapijom, a u protivnom slučaju bi se mogao izvaditi. Kao i vađenje zaostalog korijena zuba, riječ je o relativno malom kirurškom zahvatu koji traje između 20 i 60 minuta, ovisno o kojem zubu je riječ. Budući da je riječ o kirurškom zahvatu, apikotomija se može, ali i ne mora obaviti kod Vašeg primarnog stomatologa, već kod oralnog kirurga. S ciljem očuvanja vaših zubi naručite se i dogovorite stomatološki pregled već danas.


    Natrag na blog