Pravilno održavanje oralne higijene s implantatima te fiksnim mostom nošenim s 4 ili 6 implantata - Dentech
Blog

Pravilno održavanje oralne higijene s implantatima te fiksnim mostom nošenim s 4 ili 6 implantata

Pravilno održavanje oralne higijene s All on 4 implantatima

Često od vas čujemo pitanja o tome kako ćete održavati vaše implantate nakon ugradnje, što trebate izbjegavati nakon dovršenog oporavka, a čemu se trebate potpuno posvetiti. Zbog toga smo odlučili napisati sve savjete na jednome mjestu, kako bi vam uvijek bili dostupni!

„Trebam li što izbjegavati nakon ugradnje implantata?“

Za prvih nekoliko dana nakon ugradnje implantata dobit ćete detaljne post-operativne upute kojih ćete se pridržavati uz redovite kontrole. Kada oporavak bude dovršen ne trebate izbjegavati ništa. Od vašeg Dentech implantologa ćete dobiti detaljne upute o tome kako postupati s vašim implantatima. Ipak budite svjesni kako su implantati nježniji od prirodnih zuba, stoga pazite na održavanje besprijekorne oralne higijene.

„Kako trebam održavati oralnu higijenu s implantatima?“

Kada vaše meko tkivo zacijeli, a implantati srastu s koštanim tkivom i oporavak bude dovršen, morate pripaziti na to da vaša oralna higijena bude savršena. To znači da svakodnevno trebate marljivo četkati vaše zube i protetske dijelove, koristiti zubni konac, vodicu za ispiranje usne šupljine, intradentalne četkice, a preporučujemo i korištenje oralnih tuševa.

Naši stručnjaci rado će vam savjetovati koje ćete proizvode koristiti za uspješno održavanje i čišćenje vaših implantata i njihovih suprastruktura te protetskih radova.

Također preporučamo redovite kontrole, kao i uklanjanje zubnog kamenca unutar cijele usne šupljine jednom u 6-12 mjeseci.

„Što ako je moja oralna higijena neadekvatna?“

Kod osoba s neadekvatnom oralnom higijenom najčešće se na kontrolama susrećemo s velikom količinom plaka i zubnog kamenca u usnoj šupljini, a koji mogu dovesti do upalnih procesa.

U slučaju neadekvatne oralne higijene u praksi se susrećemo sa sljedećim poteškoćama:

  • Peri-implantni mukozitis – upala zubnog mesa koje okružuje implantat. On je prvi stadij upalnih procesa koji se odvijaju oko implantata. Odlikuje ga crvenilo i krvarenje iz zubnog mesa, kao i lagani otok. U slučaju pojave ovih simptoma, važno je reagirati odmah i obratiti se vašem Dentech stomatologu kako bi što prije započeli s liječenjem. Najčešće je liječenje mukozitisa uspješno, a prelazak upalnog procesa s mekog tkiva na koštano je spriječen.
  • Peri-implantitis – uznapredovala bolest koja nastaje nakon prodora upalnog procesa s mekog tkiva u koštano. Kost se ubrzano resorbira i povlači, a simptomi ove bolesti očituju se kroz bolove u čeljusti i sinusima te krvarenje i gnojenje oko implantata. Liječenje peri-implantitisa često je neizvjesno, a odvija se u nekoliko faza, jedna od kojih je i čišćenje prekomjernog plaka i bakterija koje okružuju implantat. Od inzimne je važnosti reagirati odmah, kako ne bi došlo do gubitka implantata.
  • Gubitak implantata – dešava se nakon povlačenja kosti oko implantata, uzrokovanog velikom količinom plaka i bakterija koje su se nastanile uz implantat zbog neadekvatne oralne higijene.

„Trebam li znati još nešto?“

Uz neprestano naglašavanje važnosti održavanja besprijekorne oralne higijene, još je važno naglasiti kako na kontrole i čišćenje vaših protetskih nadomjestaka trebate dolaziti barem jednom godišnje. Od iznimne je važnosti slušati savjete vašeg Dentech stomatologa kako bi osigurali dugovječnost vaših implantata i protetskih radova. U slučaju da primijetite bilo koji od prethodno navedenih simptoma, odmah nam se obratite, a mi ćemo se pobrinuti za sve ostalo.