Zbog čega je važno čuvati mliječne zube? - Dentech
Blog

Zbog čega je važno čuvati mliječne zube?

Očuvanje mliječnih zubi kod djece

Zanemarivanje oralnog zdravlja kod djece čest je i ozbiljan problem s kakvim se svakodnevno susrećemo. Upravo zbog mišljenja kako su mliječni zubi privremeni i kako ih zbog toga nije potrebno čuvati, kod djece nailazimo na česte pojave karijesa, što dovodi do raznih poteškoća uzrokovane neadekvatnom oralnom higijenom, kao što su ortodontske anomalije i sl.

U nastavku doznajte koja je to važnost mliječnih zubića i kako ih pravilno održavati kako bi oni ispunili njihovu svrhu!

Mliječni zubići – čuvari trajnih zubi!

Mliječni zubići pojavljuju se između 6. i 10. mjeseca djetetovog života, a prvi zubići koji izniknu budu upravo donje jedinice, odnosno sjekutići, a za kojima slijede svi ostali mliječni zubići. Djeca imaju 20 mliječnih zuba koji se sastoje od 8 sjekutića, 4 očnjaka i 8 molara, odnosno kutnjaka. Mliječni zubi djeci služe za žvakanje hrane i ispravno probavljanje, normalan razvoj lica, govora i čeljusti, ali i djetetova zdravog psiho-fizičkog razvoja.

Nakon izbijanja svakog mliječnog zubića ispod njegovog korijena započinje stvaranje trajnih zubi, a mliječni zubi imaju ulogu čuvara mjesta na kojem će trajni zubi kasnije izrasti. Znajući da roditelji često zanemaruju važnost održavanje djetetove oralne higijene, tu najčešće nastaje problem.

Naravno, važno je da prvi posjet stomatologu bude između 6. i 12. mjeseca djetetova života kako bi se stomatolog upoznao s djetetom i roditeljima te da se stvori pozitivan doživljaj o stomatologu. Naravno, obavezno izbjegavajte plašenje djeteta sa stomatologom od strane okoline kako se ne bi stvorili strah i odbojnost prema stomatologu. Uz pomoć mnogobrojnih crtića na YouTube platformi moguće je djetetu približiti posjet stomatologu kako bi ga ono shvatilo kao nešto sasvim normalno, ali i važno.

Kako se kod djece pojavljuje karijes?

Moramo naglasiti da prvi posjet stomatologu ne bi trebao biti tek nakon pojave bolnog zubića, kako djetetu posjet ne bi bio traumatičan i strašan. Obzirom da mliječni zubići imaju puno tanju caklinu od stalnih, bakterije iz zubnog plaka puno lakše prodru do unutrašnjosti zuba te uzrokuju karijes – najčešće kronično oboljenje u djetinjstvu.

Tako se u praksi često susrećemo s takozvanim „karijesom bočice“, odnosno cirkularnim karijesom ranog djetinjstva, a koji se pojavljuje uslijed djelovanja laktoze i ostataka hrane kod neadekvatnog održavanja oralne higijene kod djece. Naime, nakon noćnog hranjenja bočicom ili pak dojenja, roditelji propuštaju važnost čišćenja djetetove oralne šupljine. Noću se slina ne izlučuje onolikim intenzitetom koliko i tokom dana, a izostaju i uobičajeni pokreti usnicama i jezikom pomoću kojih se može odvijati djelomično čišćenje zubi, stoga se bakterije lakše primaju za površinu zuba te pogoduju nastanku karijesa.

Dok se „karijes bočice“ u svom prvom stadiju može manifestirati kao mutna bijela mrljica na površini zuba, takve mrljice kasnije postaju tamne crte, a iz kojih potom nastaju udubljenja koja se kružno šire oko vrata zuba te mogu uzrokovati bolove i upale, kao i pucanje krune zuba uslijed nastalih defekata.

Iako karijes u početnom stadiju ne mora stvarati probleme, i dok je na prvu pojavu karijesa važno reagirati odmah, roditelji najčešće reagiraju tek kad je on toliko uznapredovao da uzrokuje bol, oticanje zubnog mesa, visoku temperaturu kod djeteta itd. U takvim slučajevima, ukoliko zubić nije moguće popraviti, najčešće nastupa ekstrakcija zuba.

Posljedice neadekvatne oralne higijene, osim karijesa, često mogu uzrokovati brojne druge poteškoće. Obzirom da karijes, u slučaju loše oralne higijene, može prijeći s oboljelih mliječnih zubi na one zdrave, trajne zube (primjerice na šestice – prve trajne zube koji izbijaju oko 6. godine života), najčešće trajni zub oboli u tolikoj mjeri da ga je potrebno izvaditi, a čime se trajno narušava pravilan razvoj čeljusti, uzevši u obzir da kutnjaci formiraju zagriz, kao i njegovu visinu.

Međutim, bez obzira na to naslanjaju li se trajni zubi na mliječne, važno je obratiti pozornost i na to da u nekim slučajevima karijes s mliječnih zubića može prijeći na trajni zub u nastajanju, dok se još krije pod korijenom mliječnog zuba, i inficirati ga. Zbog toga je važno tretirati karijese mliječnih zubi, pogotovo u području mliječnih četvorki i petica koje najčešće obolijevaju od karijesa.

Nicanjem prvog trajnog kutnjaka preporuča se pečatiranje. Pečatiranje je proces kojim se pečatnim ispunom ispunjavaju fisure, odnosno prirodne udubine trajnih zubi, a kojima se prevenira stvaranje karijesa na tek izniklim trajnim zubima. Ovo je naročito važno jer djeca u toj dobi često zanemaruju četkanje stražnjih zubi, a čime pogoduju stvaranju karijesa.

Što raditi u slučaju kada dijete izgubi mliječni zubić prije idealnog vremena?

U slučaju mliječnog zuba koji je bio ekstrahiran prije njegova idealnog vremena (oko 5. ili 6. godine djetetova života), često se mogu dogoditi razne ortodontske anomalije, među kojima i zbijenost zubi te nepravilan zagriz, odnosno malokluzija. Kako mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima te potiču ispravan razvoj čeljusti, u slučaju njihova prijevremenog gubitka, prostor između zubića će se početi sužavati te će najvjerojatnije nastupiti poteškoće, a kakve će se po ranom prepoznavanju morati liječiti ortodontskim pomagalima još u fazi izrastanja prvih stalnih zuba. U ovom je slučaju od iznimne važnosti posjetiti ortodonta odmah. Naime, sužavanjem prostora između mliječnih zuba trajni zubi nemaju dovoljno prostora da izniknu te zbog toga ostaju „zarobljeni“ ispod mliječnih zubi. Zbog toga je prostor prerano izgubljenog mliječnog zuba važno osigurati držačima prostora kako bi osigurali neometano nicanje trajnog zuba.

Rana ortodontska terapija, odnosno interceptivna terapija, sastoji se od jednostavnih zahvata pomoću kojih se usmjerava rast zubi djeteta još u mliječnom zubalu ili za vrijeme mijene mliječnih zubi sa stalnima. Prvi posjet ortodontu zato se preporučuje već oko 6. godine, kako bi se moglo reagirati na vrijeme u slučaju da postoje predispozicije koje bi mogle ukazivati na potrebu za ranom ortodontskom terapijom.

Mijena mliječnih s trajnim zubima kod djeteta

Mijena zubi započinje oko šeste godine djetetova života ispadanjem donjih mliječnih jedinica te rastom trajnih, potom gornjih jedinica, nakon kojih izrastaju trajni molari, odnosno trajne šestice. Između sedme i osme godine života niču trajne dvojke, dok trojke rastu između devete i desete godine. Uz to, četvorke rastu između desete i dvanaeste godine, a petice između desete i trinaeste godine života. Također sedmice niču oko dvanaeste godine života čime se dovršava potpuna izmjena svih zubi.

Do dvanaeste godine djetetova života dešava se najintenzivniji rast čeljusti, kao i cjelokupnog organizma, zbog čega je od iznimne važnosti obratiti pozornost na pravilnu ishranu djeteta, kao i na temeljito žvakanje hrane, kako bi se omogućilo ispravno probavljanje hrane, a koje u konačnici omogućuje normalan rast i psihofizički razvoj te govor.

Ipak je važno uzeti u obzir kako je svako dijete individualno stoga je nicanje trajnih zubi kod svakog djeteta u potpunosti individualan proces.

Kako, stoga, očuvati zdravlje zubića vašeg djeteta?

Još prije izbijanja prvih mliječnih zubića važno je da nakon hranjenja i pića s vlažnom gazom obrišete desni vašeg djeteta, kao i da masirate njihove desni posebnim gelovima koji će olakšati izbijanje prvih zubića.

Već pri pojavi prvog mliječnog zuba počnite koristiti mekane zubne četkice i dječje zubne paste najmanje dva puta dnevno kako bi uklonili zubni plak, bakterije te eventualne ostatke hrane. Posebnu pozornost obratite četkanju zubića prije spavanja. Uvijek uzmite u obzir da se ispod korijena mliječnih zubića nalaze zametci trajnih zubi, zbog čega ih je, radi prethodno navedenih razloga, iznimno važno čuvati od nastanka karijesa. Važno je da djetetovo iskustvo s održavanjem oralne higijene bude pozitivno i motivirajuće, kako bi usadili zdrave navike i za kasniji period života.

Pokušajte što više disciplinirati dijete kod konzumacije zašećerene hrane i pića, grickalica, gaziranih pića i sl., obzirom da oni negativno utječu na zdravlje zubi vašeg djeteta te povećavaju rizik od nastanka karijesa.

Naravno, prvi posjet doktoru dentalne medicine trebao bi biti već između 6. i 12. mjeseca života, kako bi mogli na vrijeme uočiti eventualne promjene i reagirati sukladno tomu. Također je još važno napomenuti da bi posjeti stomatologu trebali biti ugodni i u prijateljskom raspoloženju kako bi ih dijete shvatilo kao nešto korisno i ugodno te ih implementiralo u kasniji život.

Kao što smo već ranije spomenuli, spriječite i izbjegavajte plašenje djece s posjetima stomatologu. On je tu da pomogne u slučaju bolnih zubića, kao i u održavanju ostalih zubića zdravima.

A kada Zubić Vila odluči posjetiti vaše dijete i kad primijetite da su se neki zubići počeli klimati, pustite da zubić sam ispadne ili ga pak blago povucite ukoliko je već raskliman – samo pazite da budete nježni. Nagradite vaše dijete za hrabrost, kako bi mu prvi posjet Zubić Vile zauvijek ostao u lijepom sjećanju!

Tu smo za vas!

Uvijek rado komuniciramo s vama te smo voljni pomoći, a naročito kada su u pitanju djeca. Kako svim svojim pacijentima želimo osigurati što ugodnije iskustvo u našim ordinacijama, posebnu pozornost obraćamo djeci i tomu kako ćemo im pristupiti. Zato volimo da se na prvom pregledu upoznamo s njima i da nas dožive kao prijatelje i pomagače – njihovo povjerenje nama je najveća nagrada.

Kako bi zubići vaših najmilijih bili zdravi i sigurni, obratite nam se s povjerenjem putem e-maila: info@dentech.hr, telefona 021/488-699, mobilnog telefona 099/482-7567 te Instagrama ili Facebooka, a mi ćemo se pobrinuti da prvi posjet vašeg djeteta stomatologu prođe u lijepom i ugodnom raspoloženju!