Invisalign First - inovacija u svijetu dječje ortodoncije - Dentech
Blog

Invisalign First – inovacija u svijetu dječje ortodoncije

Invisalign First prozirni aparatić za djecu

Sjećate li se nezgrapnih mobilnih ortodontskih naprava koje ste bili primorani nositi kao dijete? Ili ste pak poslije mobilnih ortodontskih naprava u tinejdžerskoj dobi svejedno morali nositi metalni fiksni aparatić koji je grebao vaše obraze i ostavljao neugodan metalan okus u ustima?

Invisalign First ortodontske udlage za djecu takva neugodna iskustva šalju u zaborav. Ima li vaše dijete nepravilan zagriz ili pak vidite takav potencijal, savjetujemo vam da nastavite s čitanjem ovog članka.

Što je Invisalign First sustav ortodontskih udlaga?

Prije nego započnemo, valja napomenuti kako se prvi ortodontski pregled treba obaviti već oko 5. godine djetetova života, kako bi mogli reagirati na vrijeme u slučaju da postoje predispozicije koje bi mogle ukazivati potrebu za ranom ortodontskom terapijom.

Invisalign First sustav dječjih ortodontskih udlaga je namijenjen djeci između šeste i desete godine života, iako starost djeteta tu ne mora igrati preveliku ulogu – Invisalign First sustav ortodontskih udlaga namijenjen je djeci kojoj su već izrasli prvi trajni kutnjaci, kao i prvi sjekutići koji su izrasli barem 2/3 od svoje pune veličine, zajedno sa drugim trajnim sjekutićima ili očnjacima u zametku ili koji su već izrasli.

Ovim se sustavom izbjegava korištenje nezgrapnih mobilnih ortodontskih naprava, a djeca ih mogu nositi kako po danu, tako i po noći. Ono što je kod Invisalign First ortodontskih udlaga posebno je to što su nevidljive i estetski su prihvatljive, nisu agresivne poput uobičajenih mobilnih ortodontskih naprava, a djetetu nude maksimalnu udobnost korištenja.

Kakve je slučajeve moguće tretirati pomoću Invisalign First udlaga i čemu one služe?

Invisalign First ortodontskim sustavom za djecu moguće je preduhitriti kasnije ortodontske probleme i značajno ih umanjiti. Ovim se udlagama može tretirati razne oblike malokluzije, odnosno nepravilnog zagriza.

Tako se Invisalign First sustavom može tretirati proširene ili zbijene zube, korigirati nepravilan zagriz (prema naprijed ili natrag), postići estetsko poravnanje zubi, kao i razviti zubni luk, kako bi dijete moglo postići svoj puni genetski potencijal.

Ono što je važno kod ovakvog oblika terapije je i velik utjecaj Invisalign First sustava na stvaranje mjesta za trajne zubiće koji tek trebaju izrasti, kao i to da utječe na neometan rast djetetove čeljusti i lica.

Kako i razne djetetove navike, poput sisanja palca, mogu utjecati na pojavu ortodontskih poteškoća, Invisalign First terapijom moguće je korigirati i takve navike te ispraviti postojeće ortodontske anomalije uzrokovane takvim navikama.

Kako će izgledati prvi posjet vašeg djeteta ortodontu?

Uvijek se posebno trudimo olakšati i uljepšati djeci svaki posjet našoj klinici. Zbog toga će naš ortodont posvetiti vašem djetetu posebnu pozornost, kako bi posjet prošao što ugodnije.

Nakon općeg stomatološkog pregleda, ukoliko za ortodontskom terapijom postoji potreba, ortodont će skenirati djetetovu usnu šupljinu posebnim iTero Element 3D oralnim skenerom, kojim se izbjegava neugodno uobičajeno uzimanje otisaka pomoću metalnih žlica.

Ono zbog čega je skeniranje iTero 3D skenerom posebno je veća udobnost za vaše dijete, kao i smanjen rizik od prenošenja infekcija, obzirom da se svaki dio koji dolazi u dodir s djetetovom usnom šupljinom upotrebljava samo jednom te se kasnije pažljivo odlaže u otpad. Pomoću virtualnog otiska zubi vašeg djeteta moguće je točno predvidjeti pomak svakog zubića, kao i trajanje terapije.

Kroz svega nekoliko minuta nakon skeniranja, ortodont će vam predočiti simulaciju djetetovog osmijeha nakon dovršene Invisalign First terapije te će potom, ukoliko budete zadovoljni rezultatima, izraditi posebni plan terapije za vaše dijete.

Ortodontske udlage tada možete očekivati kroz dva do četiri tjedna, nakon čega će vaše dijete morati doći na postavljanje prvog seta udlaga.

Postavljanje prvog seta Invisalign First ortodontskih udlaga i početak terapije

Kada stigne prvi set Invisalign First ortodontskih udlaga, dogovorit ćemo s vama najprikladniji termin za postavljanje prvog seta udlaga vašem djetetu.

Ovaj proces najčešće traje oko 60 minuta, za vrijeme kojega se na određene zubiće postavljaju malene točkice izrađene od kompozita, a koje služe za bolje prianjanje i djelovanje Invisalign First ortodontskih udlaga. Važno je napomenuti kako postavljanje prvog seta udlaga nije bolno i kako će vaše dijete biti u potpunosti opušteno i bezbrižno.

Nakon postavljenog prvog seta Invisalign First udlaga, vaše će dijete nositi svaki set udlaga otprilike 5-7 dana, ovisno o savjetu Dentech ortodonta, a nakon čega će prelaziti na sljedeći set.

Od iznimne je važnosti da vaše dijete nosi ortodontske udlage barem 22 sata dnevno kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost ovakve terapije, kao i da obratite pozornost na održavanje djetetove oralne higijene za vrijeme trajanja terapije. Preporučljivo je da djetetu operete zubiće nakon svakog obroka.

Naravno, unutar prvih nekoliko tjedana od početka ortodontske terapije vaše dijete može očekivati blagu nelagodu zbog pomicanja zubića, koju možete tretirati laganim analgeticima i koja će uskoro nestati.

Također je važno i da svaki prethodni, odnosno iskorišteni set Invisalign First ortodontskih udlaga čuvate, obzirom da se u slučaju gubitka „tekućeg“ seta tada po dogovoru s ortodontom možete dogovoriti je li potrebno da dijete ponovno prijeđe na prethodni set udlaga, ili će pak prijeći na slijedeći set.

Završetak Invisalign First ortodontske terapije

Kada prva faza ortodontske terapije bude gotova s Invisalign First sistemom i kada se najveće ortodontske poteškoće korigiraju, kod određene djece će biti potrebno nastaviti s uobičajenim Invisalign tretmanom ukoliko bude daljnje potrebe za ispravljanjem ostalih trajnih zubi.

Ipak, kod neke djece to neće biti potrebno, naročito ukoliko su njihove ortodontske poteškoće bile minorne.

Javite nam se još danas!

Smatrate li da bi vaše dijete moglo biti kandidat za početak rane Invisalign First ortodontske terapije, obratite nam se s povjerenjem putem telefona 021/488-699, e-pošte info@dentech.hr, Facebooka ili Instagrama, a mi ćemo vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.