Invisalign ortodontska terapija - sve što trebate znati - Dentech
Blog

Invisalign ortodontska terapija – sve što trebate znati

Invisalign ortodontska terapija

Puno je pitanja o Invisalign ortodontskoj terapiji – što je to, što očekivati kada dođete na konzultacije u Dentech, koliko dugo ga je potrebno nositi… Zbog toga, ovog puta vam donosimo odgovore na sva pitanja koja bi vas mogla zanimati, kao i usporedbu digitalne ortodoncije s uporabom klasičnih fiksnih aparatića te savjete koji će vam zatrebati za vrijeme vaše Invisalign transformacije.

Što je to digitalna ortodoncija?

Dok se mnogi ne žele odlučiti na ortodontsku terapiju najčešće zbog društvenog uvjetovanja i nedostatka estetskih rješenja u području klasične ortodoncije, digitalna ortodoncija uvela nas je u sasvim novo doba donijevši Invisalign sustav – nevidljivi mobilni aparatić za zube izrađen upravo po vašoj mjeri pomoću moderne 3D tehnologije.

Za razliku od klasičnih fiksnih aparatića koji su štetni za zube zbog uporabe kiseline za pričvršćivanje metalnih ili keramičkih bravica i koji obuhvaćaju samo prednju stranu zuba, Invisalign sustav nam nudi sasvim novu dimenziju i iskustvo dobivanja željenog osmijeha. Tako je Invisalign terapija znatno kraća i manje štetna za zube, a ono što je važno je da ovakav tip terapije obuhvaća cijeli zub te ga tako ispravlja prema potrebi.

Osim toga, prednosti digitalne ortodoncije sežu puno dalje. Tako za razliku od klasičnih metoda uzimanja otisaka, digitalna ortodoncija nam nudi mogućnost skeniranja usne šupljine intraoralnim skenerom, što omogućava veću udobnost, bržu i jednostavniju komunikaciju s korisnicima i preciznu izradu aparatića po mjeri.

Kod digitalne ortodoncije još je najzanimljivija mogućnost tretiranja težih slučajeva Invisalign sistemom, koji su se do prije svega nekoliko godina tretirali isključivo klasičnom metodom s fiksnim metalnim ili keramičkim bravicama. Zbog mogućnosti točnog izračuna pomaka svakog zuba za vrijeme trajanja terapije, digitalna ortodoncija osigurava nam najveću točnost i znatno manje posjeta ortodontu, prikladna je za sve uzraste i nudi nam jednostavnije čišćenje i održavanje zuba i usne šupljine.

Najvažnije je još napomenuti da, za razliku od klasičnih fiksnih aparatića, kod upotrebe Invisalign ortodontskih udlaga nema metalnog okusa u ustima, problema s desnima i zubnom caklinom ili poteškoća s govorom i jedenjem te je znatno manje komplikacija za vrijeme trajanja terapije.

Od digitalne ortodoncije stoga kao korisnici možemo očekivati najbolje ishode, rezultate koji su predvidljivi i brzi te garanciju specijaliziranih profesionalaca vodećeg brenda na svjetskom tržištu.

Kako izgleda cijeli proces?

1. Korak – Konzultacije s ortodontom te izrada 3D simulacije zuba

Kad se odlučite na konzultacije, vaš prvi susret s ortodontom odvijat će se u prijateljskoj i profesionalnoj atmosferi. Vaše želje bit će uzete u obzir kao najvažniji prioritet – naše pacijente uvijek pitamo zbog čega su došli i što ih je motiviralo na takav korak. Nakon konzultacija s ortodontom, prvi susret završava skeniranjem zuba i općim stomatološkim pregledom, kako bi pacijent odmah znao kakav oblik terapije je najprikladniji za njega. Naravno, važno je da su zubi zdravi prije početka ortodontske terapije kako ne bi došlo do bespotrebnih komplikacija.

Nakon skeniranja i izrade 3D simulacije zuba, ukoliko ste zadovoljni rješenjem, a ovisno o kompleksnosti slučaja i suradnji s laboratorijem u SAD-u, do isporuke vašeg Invisalign paketa proći će u prosjeku između dva i četiri tjedna.

2. Korak – Vaš prvi Invisalign set i početak transformacije

Kada dođete na preuzimanje vašeg Invisalign paketa, možete očekivati da će vaši zubi trebati pripremu za postavljanje vašeg prvog seta ortodontskih udlaga. To neće biti ništa strašno, no trebat će nam otprilike sat vremena vašeg strpljenja.

Nakon što se zubi očiste, a prostori između određenih zuba lagano pobruse (bez brusilice!) kako bi se zubi mogli lakše pomicati, najčešće s unutrašnje strane vaših zuba ortodont će pričvrstiti nekoliko malenih točkica napravljenih od kompozita. Kompozit je materijal od kojeg se rade plombe i bijele je boje, a kompozitne polugice najčešće postavljamo s unutrašnje strane zuba kako bi bile zaista neprimjetne. Njihove pozicije također mogu varirati od klijenta do klijenta, a služe kao potpora aligneru kako bi mogao pomicati zube koristeći pravu količinu sile. Na takav način omogućava se prianjanje ortodontskih udlaga na vaše zube dovoljno čvrsto i usko, čineći ih gotovo neprimjetnima, a funkcionalnima.

Nakon postavljanja vašeg prvog seta Invisalign udlaga, na korištenje ćete dobiti Invisalign paket u kojem ćete pronaći vaše setove ortodontskih udlaga, kutijicu za odlaganje i kristale za čišćenje. Prema dogovoru s vašim ortodontom, vaše udlage ćete mijenjati jednom u 1 ili 2 tjedna, sve ovisno o kompleksnosti vašeg slučaja.

Ono što je važno napomenuti je to da trebate biti strpljivi. Kroz prvih nekoliko tjedana, zbog pomicanja zubi, možda ćete morati koristiti lagane analgetike. Neki naši pacijenti nisu imali nikakve bolove, dok su drugi osjećali laganu bol samo prvih nekoliko tjedana od početka terapije.

Upravo zbog mogućnosti skidanja vašeg Invisalign mobilnog aparatića kad god poželite, smatramo da je ipak važno napomenuti kako ga se preporuča nositi barem 20 do 22 sata na dan. To znači da ćete ga skidati jedino prilikom jela i održavanja oralne higijene. Svjesni smo da se ponekad teško oduprijeti potrebi da uklonite vaš nevidljivi aparatić na „samo 5 minuta“ čisto zato jer možete, a naročito u periodu privikavanja. Ipak, taj period brzo prođe, i već nakon svega nekoliko tjedana vidjet ćete rezultate zbog kojih ćete biti ponosni na sebe jer ste dosljedno nosili vaš Invisalign nevidljivi aparatić.

Nakon jela preporučljivo je očistiti zube koncem te ih oprati četkicom i pastom. Naravno, vaše Invisalign udlage redovito čistite pomoću četkice i zubne paste, a njegovu čistoću možete održavati i kristalima za čišćenje koje ste dobili u vašem Invisalign paketu. U slučaju da vaše Invisalign udlage uslijed korištenja izgube prozirnost ili poprime drugačiju boju i miris (npr. zbog vina, voćnih sokova ili cigareta), potopite ih u posudicu zajedno s tabletama za čišćenje zubnih proteza kako bi vratile svoja svojstva.

A što se tiče kontrola, ovisno o dogovoru s vašim ortodontom, pregledi se mogu organizirati jednom mjesečno, jednom u tri mjeseca, a u ponekim slučajevima čak i jednom u šest mjeseci ili godinu dana. Isto tako, ovisno o kompleksnosti slučaja, duljina terapije može trajati od 70 dana za jednostavne slučajeve, do čak 3 godine za najkompleksnije slučajeve.

I najvažnije – sve vaše stare setove Invisalign udlaga čuvajte i nakon prelaska na sljedeće. U slučaju da izgubite udlagu koju trenutno nosite, ovisno o dogovoru s vašim ortodontom, možda ćete morati prijeći na sljedeći set, ili pak na onaj koji ste koristili prije trenutnog. Zbog toga sve vaše Invisalign udlage čuvajte na sigurnom mjestu sve do potpunog završetka terapije.

3. Korak – završetak Invisalign terapije i održavanje novog osmijeha

Po završetku vaše Invisalign terapije, vaš ortodont će vam savjetovati nošenje posebnog retainera. Retainer se koristi kako bi očuvao poziciju vaših zuba na željenom mjestu, a može biti fiksni (od žice, postavlja se sa stražnje strane zubi) ili mobilni – baš poput vašeg Invisalign aparatića za zube. Retainer bi najpreporučljivije bilo nositi zauvijek, no, naravno, trajanje nošenja retainera varira prema potrebama korisnika. Tako se on najčešće nosi svega nekoliko sati po danu ili samo po noći.

I naposljetku…

Sada kad ste saznali o Invisalign terapiji ono najvažnije, pretpostavljamo da će neki od vas imati još poneko pitanje. Zbog toga nam se uvijek možete obratiti i dogovoriti vaše besplatne Invisalign konzultacije, a mi ćemo vam za vrijeme trajanja cijelog procesa pružiti stručnu podršku i savjete, jer vaš osmijeh je naša misija.