Kako odabrati najbolje rješenje za izgubljen zub? - Dentech
Blog

Kako odabrati najbolje rješenje za izgubljen zub?

Rješenja za izgubljen zub

U našoj klinici često čujemo pitanje „Kako odabrati najbolje rješenje za izgubljen zub?“. Baš zbog toga vam na jednom mjestu želimo ponuditi sva rješenja pomoću kojih možete nadomjestiti izgubljen zub. Nastavite čitati, jer u nastavku vam donosimo sve potrebne informacije!

„Koje su sve opcije za nadomještanje izgubljenog zuba?“

Zubna proteza
Izgubljen zub, ili više njih, može se nadomjestiti zubnom protezom. Zubna proteza je mobilni protetski nadomjestak i pacijent je može skidati za potrebe čišćenja i održavanja oralne higijene. Postoji više vrsta mobilnih proteza, a ovisno o dentalnoj slici pacijenta, ona može biti totalna ili parcijalna.

Totalne proteze se koriste onda kada pacijent ima potpuni nedostatak zuba te one leže na sluznici.

S druge strane, parcijalne proteze se koriste onda kada pacijent ima djelomičnu bezubost, odnosno kada mu zubi nedostaju samo na nekim mjestima. Tada se takva proteza posebnim kopčicama pričvršćuje za ostale zube kako bi se ona fiksirala u ustima pacijenta.

Zubna krunica/zubni most
Svima onima kojima nedostaje jedan ili više zuba, ukoliko zdravstvena i dentalna situacija to dopušta, često preporučamo zubne krunice, odnosno zubni most. Zubni most je u biti spoj više krunica koji se sastoji od uglavnom tri ili više članova. Krunice i mostovi mogu biti izrađeni od metal-keramike, cirkon-keramike te u potpunosti od cirkona ili keramike.

Kod zubnih mostova, dva se krajnja člana fiksiraju na okolne zdrave zube nakon što ih se pobrusi, dok se središnjim članovima nadomješta bezubi prostor. Ovaj je protetski nadomjestak fiksno i trajno rješenje.

Ugradnjom zubnih krunica, odnosno mosta, moguće je vratiti normalnu funkciju žvakanja.

Krunice i mostovi mogu se nalaziti i na implantatima, koji tada služe kao nosači, u slučajevima kada pacijent ima previše bezubih prostora ili ima u potpunosti bezubu čeljust.

Krunice i mostovi mogu se nalaziti i na implantatima, koji tada služe kao nosači, u slučajevima kada pacijent ima previše bezubih prostora ili ima u potpunosti bezubu čeljust.

Zubni implantat

Zubni implantat je među najidealnijim rješenjima za nadomještanje izgubljenih zubi. Osim što se njegovom ugradnjom ne dira okolne zdrave zube (kao npr. kod zubnih mostova), zubni implantat pod opterećenjem stimulira čeljusnu kost, zbog čega se ona na mjestu ugrađenog implantata ne gubi te zadržava svoj volumen.

Kada pacijenti nemaju dovoljno kosti za ugradnju implantata potrebno je napraviti i augumentaciju koštanog grebena, odnosno nadoknađivanje izgubljene kosti.

Obzirom da najjeftinije rješenje nije i najbolje rješenje, u našoj klinici posebnu pozornost pridajemo nabavi provjerenih i svjetski priznatih implantoloških sustava. Tako u Dentechu koristimo isključivo premium Straumann i GC implantate koji dolaze s garancijom izvrsnosti materijala i za koje pacijenti dobivaju doživotno jamstvo kvalitete od proizvođača.

Isto tako, za ugradnju implantata postoje i neke zdravstvene kontraindikacije, zbog čega je važno da s našim doktorima iskomunicirate kakvo je vaše cjelokupno zdravstveno stanje, kako bi vam mogli preporučiti odgovarajuću metodu za nadomještanje zubi.

„Kako mogu doznati koje je najbolje rješenje za mene?“

Uzevši u obzir kako je svaki pacijent individua sa svojim individualnim mogućnostima i zdravstvenim potrebama, i kako bi doznali koje je najbolje rješenje za vas, potrebno je obaviti besplatni pregled i konzultacije s našim stručnim doktorima.

Na besplatnom pregledu i konzultacijama naši će doktori uzeti u obzir sve vaše želje, potrebe i mogućnosti te će odraditi detaljne dijagnostičke pretrage kako bi ustvrdili koje je najbolje rješenje za vas. Naravno, imate li kakvih pitanja, naši će vam doktori rado odgovoriti i dati vam odgovarajući savjet.

Važno je još napomenuti…

(Oralna) higijena je pola zdravlja! Za koju god se opciju odlučili, ne smijete zaboraviti na pravilno i redovito održavanje oralne higijene.

Uz obvezno četkanje minimalno dva puta dnevno u trajanju od 2 minute, potrebno je koristiti i intraoralne četkice i zubni konac, kojima ćete očistiti međuzubne prostore od preostalih komadića hrane i nakupljenog plaka. Također preporučamo i korištenje oralnog tuša te redovite stomatološke preglede i čišćenje zubnog kamenca, kako bi na vrijeme prevenirali nastanak karijesa i parodontnih bolesti.

„Kako se mogu naručiti na besplatni pregled i konzultacije i imam li nakon toga ikakvu obvezu kupnje?“

Na besplatni pregled i konzultacije s našim stručnim timom možete se naručiti putem e-pošte info@dentech.hr, fiksnog telefona 021/488-699 te putem WhatsApp-a i Viber-a putem 099/482-7567. Naše ljubazno osoblje pomoći će vam pronaći termin koji će vam najviše odgovarati!

I naravno, nakon pregleda i konzultacija s našim doktorima dobit ćete pisanu ponudu s jasno naznačenim cijenama. Bez ikakve obveze kupnje!

Napravite prvi korak na putu do savršenog osmijeha i obratite nam se s povjerenjem!