Proteza na implantatima - što je i kako se razlikuje od obične proteze? - Dentech
Blog

Proteza na implantatima – što je i kako se razlikuje od obične proteze?

Par senior gradana

Postoje razne vrste mobilnih proteza – totalne, parcijalne, Thermopress i Wironit, a jedna od mobilnih proteza je i proteza na implantatima. U nastavku obrađujemo što je točno proteza na implantatima i kako se ona razlikuje od običnih proteza.

Što je proteza na implantatima i kako se ona razlikuje od obične proteze?

Proteza na implantatima je mobilna proteza koja se pričvršćuje na 2-4 implantata. Namijenjena je isključivo pacijentima koji imaju potpuni nedostatak zubi u čeljusti. Ovakva se proteza koristi onda kada pacijent želi imati potpunu stabilnost proteze u ustima i kada želi mogućnost samostalnog skidanja zubne proteze za potrebe čišćenja.

Preporuke Svjetske stomatološke federacije su da se donje proteze uvijek trebaju postavljati na implantate, obzirom da je naročito za donje proteze važna maksimalna stabilnost. Zbog posebne anatomije mekih tkiva i kosti donje čeljusti, obične proteze često teže prianjanju, pa je zbog toga u donju čeljust potrebno ugraditi barem dva implantata i postaviti protezu na implantatima kako bi osoba mogla imati potpunu stabilnost i sigurnost pri žvakanju, smijanju i govoru.

Obična totalna mobilna proteza, koja leži na mekim tkivima i koja funkcionira na principu vakuuma, zna biti nestabilna zbog gubitka kosti i zbog toga svojim korisnicima često stvara poteškoće pri jelu, govoru i smijanju. Obične proteze također pogoduju progresivnom gubitku kosti, zbog čega korisnicima čeljust često propada i dobiva se dojam „uvučenog“ lica.

Za razliku od običnih proteza, proteze na implantatima opterećuju kost zbog čega ona ne propada na mjestima gdje se nalaze implantati. Ovakve se proteze pričvršćuju na lokatore (dijelove koji se postavljaju poviše implantata) te ih je moguće „kliknuti“ na mjesto kako bi osigurali njihovu stabilnost.

Kako mogu doći do proteze na implantatima?

Proces dobivanja proteze na implantatima odvija se u nekoliko koraka.

Prvi je korak besplatni pregled i konzultacije s našim stručnim stomatolozima, kako bi se utvrdilo što vam je potrebno te koje su vaše želje. Na besplatnom pregledu i konzultacijama ponudit ćemo vam najbolje rješenje za vaše potrebe i mogućnosti. Personaliziranu ponudu ćete dobiti pismeno sa svim naznačenim cijenama i opcijama koje bi vam mogle odgovarati.

Sljedeći je korak ugradnja implantata. Ugradnja implantata je u potpunosti bezbolna jer se radi pod lokalnom anestezijom te traje 30-ak minuta po implantatu. Nakon ugradnje implantata potrebno je pričekati 3-6 mjeseci kako bi implantati u potpunosti srasli s kosti. S novim Straumann SLActive implantatima vrijeme srastanja implantata s kosti skraćeno je na 2 mjeseca. Na koju god vrstu implantata se odlučili, za vrijeme zacjeljivanja ćete nositi privremenu mobilnu protezu.

Kada proces oseointegracije, odnosno srastanja implantata s kosti bude gotov, Dentechov će stomatolog uzeti vaše otiske i izradit će radni model prema kojemu će se izraditi završni rad, odnosno proteza. Na probama će se provjeriti stoji li sve tamo gdje treba biti i probe će se ponavljati sve dok se ne postigne savršeno rješenje za vas. Kada se postigne savršeno estetsko i funkcionalno rješenje koje će vam najviše odgovarati, zubna proteza će se postaviti na lokatore i time će proces dobivanja proteze na implantatima biti gotov.

Važno je još napomenuti kako će vam Dentechov stomatolog detaljno objasniti kako sami možete skidati vašu protezu na implantatima te će vam dati detaljne upute za čišćenje i održavanje proteze te vaše usne šupljine i implantata.

Oralna higijena je pola zdravlja!

Uvijek napominjemo kako je besprijekorna oralna higijena izrazito važna, bilo u slučajevima kada osoba ima sve prirodne zube, ili pak onda kada osoba ima ugrađene implantate. Svakodnevno održavajte vašu oralnu higijenu i barem dva puta na dan čistite vašu oralnu šupljinu i zube četkicom i pastom, zubnim koncem, a preporuča se i korištenje oralnog tuša koji će pod pritiskom izbaciti zalutale komadiće hrane.