Prozirni aparatić za zube - Dentech
Blog

Prozirni aparatić za zube

Prozirni aparatić za zube

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se odnosi na dijagnozu, prevenciju te liječenje nepravilnosti položaja zuba i odnosa zuba. Aparatić za zube najučinkovitije je sredstvo za ispravljanje ortodontskih anomalija te poboljšanje funkcija zubi. Postoje fiksni i mobilni aparatići za zube. Fiksni aparatići sastoje se od žice i bravica koje se lijepe na zube. Postoje metalni, estetski i samoligirajući aparatići, ovisno o vrsti bravica.

Bravice aparatića mogu biti kristalno čiste i prozirne. Kada dođe trenutak za skidanje aparatića, bravice se lako skidaju te ne dolazi do oštećenja cakline. Fiksni aparatić za zube idealan je za ispravljanje položaja zuba, no nekad je bolje rješenje korištenje mobilnog aparatića. Mobilni aparatići prikladni su za ispravljanje manjih nepravilnosti koje su prisutne uglavnom kod prednjih zuba. Na tržištu postoji mobilni prozirni aparatić za zube koji je skoro u nekim slučajevima u potpunosti zamijenio fiksni aparatić. Prozirni aparatići za zube lagani su za nošenje, jednostavnije i brže se stavljaju, a zato što su gotovo pa nevidljivi djeluju elegantno. Ovakvi aparatići idealni su ne samo za one koji žele ravne zube već i za one koji teže visokoj razini ugodnosti u svakome trenutku.

Prozirni aparatići sastoje se od prozirnih udlaga. Udlage se izrađuju prema preciznim silikonskim otiscima čeljusti koje stomatolog dobije primjenom CAD / CAM tehnologije. Izradu prozirnog aparatića vodi stručnjak. On pravi simulaciju terapije te se izrađuje po jedna udlaga za svaku fazu pomicanja zuba. Udlage se mijenjaju; nakon što početna udlaga napravi dizajnirani pomak, odnosno u slučaju kada se vidi napredak terapije, pacijent počne nositi drugu udlagu i tako dalje. Pacijent sam mijenja udlage. Kako bi se izradio prozirni aparatić za zube potrebno je oko 3 tjedna. To ne znači da ćete svaki drugi dan morati posjećivati zubara. Dovoljna su samo dva vaša dolaska kako bi se sve pripremilo. Prije nego što počnete nositi prozirni aparatić stomatolozi će vam u posebnom programu pokazati odnosno vizualizirati pomake zubi i njihov konačan izgled. Na temelju toga moći ćete vidjeti konačni izgled i položaj vaših zubi nakon što završi terapija. Kod nekih pacijenata to može djelovati izrazito motivirajuće, jer usprkos tome što se svakome može dogoditi da u početku zaboravi redovito nositi aparatić, s ovakvom vizualnom predodžbom u glavi o prekrasnim ravnim zubima zasigurno će spriječiti „zaboravljanje“. Prilikom jela potrebno je skinuti udlage. Preporučuje se nošenje udlaga oko 22 sati dnevno. Za nošenje aparatića za zube nikad nije kasno. Ovakva vrsta prozirnog aparatića iznimno je popularna kod starije populacije jer izravnava zube bez postojanja metalnih bravica. Terapija kojom se ispravljaju zubi noseći prozirni aparatić za zube traje prosječno između 3 – 8 mjeseci.

Glavna prednost prozirnog aparatića za zube zasigurno je elegancija nošenja. Iako je dobar za ispravljanje manjih nepravilnosti, za teže ortodontske situacije ipak preporučujemo fiksni aparatić. Ovakav prozirni aparatić prikladniji je i lakši za oralnu higijenu zato što nije fiksiran na zube, već se može skinuti. Ova činjenica ide u prilog svima onima koji se teško mogu odgovoriti od konzumiranja određene hrane. Noseći mobilni prozirni aparatić za zube moći ćete slobodno jesti štogod poželite, što nije slučaj ako nosite fiksni aparatić.