Straumann Pro Arch - fiksni most na 4 ili 6 implantata - Dentech
Blog

Straumann Pro Arch – fiksni most na 4 ili 6 implantata – sve što trebate znati

Straumann Pro Arch rješenje na 4 ili 6 implantata

Razmišljate li već neko vrijeme o ugradnji Straumann Pro Arch sustava? Zanima li vas kada se ovi sustavi preporučaju i što je sve potrebno za ugradnju sustava koji uključuje fiksni most nošen s 4 ili 6 implantata, na pravom ste mjestu. Ovog puta donosimo vam sve potrebne informacije o ugradnji Straumann Pro Arch sustava – od odabira implantata, mogućnosti augmentacije (nadogradnje) kosti, vremena oporavka i mogućnosti kod odabira završnog protetskog rada, pa do održavanja ovih sustava.

Što je Straumann Pro Arch sustav?

Straumann Pro Arch sustave na 4 ili 6 implantata preporučamo pacijentima koji su u nekom trenutku svog života ostali bez svih zubi u gornjoj i donjoj čeljusti, ili pak onda kada su preostali zubi previše oštećeni i istrošeni.

Straumann Pro Arch sustavi predstavljaju protetski most, odnosno cijeli zubni niz (12 do 14 zubi), koji je trajno fiksiran na 4 ili 6 implantata koja se ugrađuju u čeljust.

Opcija s 4 implantata ne zahtijeva transplantaciju, odnosno augmentaciju kosti. Implantati koji će služiti kao nosač fiksnom protetskom sustavu u čeljust se ugrađuju pod posebnim kutem, što znači da je ovaj sustav prikladan za osobe s manjkom koštane mase.

Sustav s 6 implantata pacijentima omogućava dodatnu čvrstoću i sigurnost. Prije ugradnje Straumann Pro Arch sustava s 6 implantata, ponekad je potrebno odraditi augumentaciju kosti ukoliko pacijent nema dovoljno koštane mase, kako bi se osigurala maksimalna stabilnost.

Kako mogu doznati jesam li pravi kandidat za ugradnju Straumann Pro Arch sustava?

Na besplatnom pregledu i konzultacijama s našim stručnim doktorima, obavit će se sve potrebne pretrage – počevši od RTG snimke i općeg pregleda usne šupljine. Doktor će s vama provjeriti i imate li parodontne i ostale bolesti, uzimate li lijekove, jeste li ikada bili tretirani zračenjem i sl. Sve te informacije uzet će se u obzir pri odlučivanju o vrsti terapije koju će vam doktor predložiti.

U slučaju da je sve u redu i da je pregledom utvrđeno da ste kandidat za ugradnju jednog od ova dva sustava, još će se odraditi CBCT snimka. Ona daje uvid u volumen i čvrstoću kostiju vaših čeljusti, što je doktorima vrlo važno pri planiranju vašeg zahvata.

Kada vam doktor da „zeleno svjetlo“ i kada zajednički odaberete najbolju soluciju za vas, još preostaje odabir implantata i vrste trajnog protetskog rada (zubnog mosta koji će biti nošen implantatima). Ne brinite, i to ćemo objasniti u nastavku! 🙂

Koje vrste implantata koristite u Dentechu?

U Dentechu koristimo samo vrhusnke sustave implantata – švicarski Straumann, dok naročito preporučamo Straumann SLActive implantate zbog njihovih naprednih svojstava.

Straumann SLActive implantati su minimalno invazivni implantati nove generacije koje karakterizira posebna hidrofilna površina. Zbog ovakve površine koja na sebe veže vodu i proteine zadužene za obnavljanje kosti, vrijeme oseointegracije (odnosno srastanja implantata s kosti) skraćeno je s uobičajenih 6-8 tjedana na 3-4 tjedna u odnosu na druge implantate.

Zbog posebnih svojstava ovog implantata, osigurava se brže formiranje krvnih ugrušaka na površini implantata, koji su najvažniji za siguran i idealan početak zacjeljivanja. Također se svojstvima ovih implantata stimulira i rast krvnih žilica koje okružuju implantat, kao i snažniji i brži rast okolne kosti. Tako se na Straumann SLActive implantate možemo osloniti u potpunosti jer nam oni omogućuju predvidljivost rezultata kod svih skupina pacijenata, počevši od stabilnosti implantata u samom početku, pa do mogućnosti ranijeg postavljanja završnog rada na implantat.

Još jednom ćemo napomenuti da Straumann za sustave koji uključuju kombinaciju fiksnog mosta te 4 ili 6 implantata koristi naziv Straumann Pro Arch.

Neovisno o vrsti implantata na koju se odlučite, važno je naglasiti i da svaki pacijent dobiva doživotno jamstvo na kvalitetu implantata od strane proizvođača te da svaki implantat dolazi s vlastitom „putovnicom“ i jedinstvenim serijskim brojem.

Što ako augmentacija kosti u mom slučaju bude potrebna?

Ukoliko pacijentu dugo nedostaju zubi prije nego što se odluči na zubne implantate, tijelo može početi povlačiti kost kao da ona više nije potrebna. Za uspješno postavljanje implantata, doktor ponekad mora ugraditi umjetnu kost kako bi se povećao volumen kosti koja treba održavati i stabilizirati implantat. Ovisno o količini transplantirane kosti, proces zacjeljivanja može trajati od 4-9 mjeseci. Nakon dovršenog zacjeljivanja, moguće je započeti s ugradnjom zubnih implantata.

Kako izgleda proces ugradnje implantata za Straumann Pro Arch sustav? Hoće li me to boljeti?

Pri prvoj fazi, odnosno pri postavljanju implantata, doktor će vam prvo dati lokalni anestetik, kako bi cijeli proces ugradnje implantata bio bezbolan. S obzirom da nam je uz vrhunsku izvedbu ugradnje implantata još najvažnija udobnost i zadovoljstvo pacijenta, lokalna anestezija se daje uvijek, dok sam proces ugradnje traje oko trideset minuta po implantatu, a ugradnja je potpuno bezbolna.

Kada lokalna anestezija počne djelovati, vaš će doktor kirurški odignuti sluznicu te postaviti titanski vijak – implantat, a nakon čega slijedi šivanje i postavljanje privremenog zubnog mosta, odnosno proteze. Privremena proteza uvijek se izrađuje od akrilata, materijala koji je lagan i koji smanjuje rizik od pretjeranog opterećenja tek ugrađenih implantata.

Naravno, neposredno nakon postavljanja implantata i kroz sljedećih nekoliko dana može se javiti blago oticanje. Zbog toga ćete se trebati pridržavati terapije i uputa koje vam je dao vaš Dentech stomatolog, kao i uzimanja isključivo preporučenih analgetika.

Je li trajni protetski rad moguće dobiti odmah nakon ugradnje implantata?

Nakon ugradnje implantata dobit ćete privremeni protetski rad kako bi izbjegli prekomjerno opterećivanje implantata. Privremenu protezu ćete nositi kroz fazu oseointegracije, odnosno perioda u kojem implantat srasta s kosti. Proces oseointegracije traje u prosjeku 1-6 mjeseci, što je potpuno individualno.

Baš zato jer mi u Dentechu ništa ne prepuštamo slučaju, volimo biti potpuno sigurni da će implantat biti dovoljno stabilan u kosti prije početka druge faze, odnosno postavljanja trajnog protetskog rada. Iako je u nekim slučajevima moguće postaviti implantat s trenutnim opterećenjem, odnosno nadogradnjom i zubnim mostom, zbog vaše sigurnosti težimo tomu da ostavimo dovoljno vremena između ugradnje implantata i njegovog opterećenja kako bi izbjegli rizik od odbacivanja i gubitka implantata.

Proces oseointegracije je dovršen i sada je vrijeme za postavljanje fiksnog protetskog rada… Koje su opcije?

Kod odabira trajnog protetskog rada, odnosno mosta koji će se fiksirati na 4 ili 6 implantata, moguće je odabrati tri opcije – metal-keramički i cirkon-keramički most te most s kompozitnim zubima. Kratko ćemo ih opisati u nastavku.

Metal keramički zubni most u bazi ima metal na koji se veže keramika, te ga odlikuje čvrstoća i izuzetna trajnost, stoga se često koristi kod velikih bezubih prostora.

Cirkon-keramika izvrsno oponaša prirodnu boju zubi, dobro prenosi prirodnu svjetlost te je odličan izbor za prednje zube.

S druge strane, kompozitni zubi se slažu na metalnu konstrukciju, a povoljnija su opcija od primjerice cirkon-keramike. Njima je također moguće postići prirodan izgled uz odličnu funkciju i morfologiju.

Metal-keramički, cirkon-keramički i kompozitni mostovi funkcijski imaju jednaka svojstva. Koju vrstu zubnog mosta koristiti ovisi o estetskim karakteristikama koje želimo postići.

Trebam li dolaziti na kontrole nakon ugradnje Straumann Pro Arch sustava?

Naravno! Redovne kontrole su obavezne. Na njima ćemo skinuti vašu trajnu protezu s implantata kako bi je očistili i dezinficirali te kako bismo mogli detaljno pregledati stanje vaših implantata.

Važno je napomenuti da je besprijekorna oralna higijena iznimno bitna – stoga preporučamo pranje zuba četkicom i pastom nakon svakog obroka, kao i korištenje zubnog konca i oralnih tuševa najmanje jednom dnevno. Ukoliko se ne možete odlučiti pri odabiru četkice, paste, konca ili oralnih tuševa, rado ćemo vam dati preporuku!

Tu smo za vas!

NE BRINITE! Čak i ako se osjećate zbunjeno ili neodlučno uslijed prevelike količine informacija, nemojte odustati od svog novog osmijeha. Naši stručni doktori će vam na besplatnom pregledu i konzultacijama sve razjasniti. Kako nam je najvažnije da ste potpuno upućeni u sve što želite znati, uvijek od nas možete zatražiti dodatno pojašnjenje.

Posjetite nas na besplatnom pregledu i konzultacijama i napravite prvi korak do vašeg novog i sretnog osmijeha. Tu smo za vas od ponedjeljka do petka u Dentechu, ali i putem e-pošte info@dentech.hr, telefona 021 488 699 i 099 482 7567. Obratite nam se s povjerenjem i dopustite da vam izmamimo osmijeh na lice!

Vaš Dentech