Sve što trebate znati prije ugradnje Straumann implantata - Dentech
Blog

Sve što trebate znati prije ugradnje Straumann implantata

Straumann zubni implantati

Razmišljate li o ugradnji zubnih implantata, zasigurno ste se barem jednom zapitali kako izgleda proces ugradnje implantata, koje implantate koristimo u Dentechu, hoće li vas proces ugradnje implantata boljeti i koliko traje oporavak. Zato smo vam željeli na jednom mjestu ponuditi sve odgovore na vaša pitanja, koji vas čekaju u nastavku.

Koje implantate koristimo u Dentechu?

Prije svega, važno je napomenuti da u Dentechu koristimo isključivo premium klasu implantata zbog zajamčene kvalitete izrade i znatno manjeg rizika od komplikacija, ali i zbog zadovoljstva naših pacijenata. Straumann implantati tako su već 60 godina vodeći implantati na svjetskom tržištu, najpoznatiji su i najprodavaniji premium brand, a odlikuje ih vrhunska kvaliteta te kontrola proizvodnje i uspjeh koji je znanstveno dokazan. Njihovi implantati izrađeni su od titana i titanskih slitina najviše kvalitete i visoke čvrstoće, zbog čega se upotrebljavaju i kod najzahtjevnijih zahvata.

Straumann implantati su biokompatibilni, što znači da nisu štetni za organizam te ih tijelo neće odbaciti, a najvažnije je još to što svaki Straumann implantat dolazi s jedinstvenim serijskim brojem i garancijom izvrsnosti materijala. Kako u Dentechu koristimo samo najbolje, zbog svega navedenog, za naše smo pacijente odabrali Straumann.

Kako izgledaju konzultacije prije ugradnje implantata u Dentechu?

Ukoliko se odlučite za ugradnju implantata, na vašem dogovorenom terminu u Dentechu ispunit ćete upitnik o zdravlju, a stomatolog će zajedno s vama obraditi vašu anamnezu i obaviti stomatološki pregled te će snimiti ortopan, odnosno rendgensku snimku čeljusti. Na takav način ćete doznati jeste li kandidat za ugradnju Straumann implantata.

Važno je da s vašim stomatologom detaljno iskomunicirate sve detalje i dileme, kako bi za vrijeme samog procesa ugradnje implantata bili što opušteniji i bezbrižniji. Na konzultacijama slobodno upitajte vašeg Dentech stomatologa sve ono što vas zanima u vezi cijelog procesa, uključujući i cijenu. Nakon konzultacija i pregleda dobit ćete pisanu ponudu s navedenim cijenama.

Ukoliko pristanete na ponudu, potrebno je izraditi i CBCT, odnosno 3D snimku čeljusti. Također, ukoliko bude nedostajalo koštanog tkiva za ugradnju implantata, vaš stomatolog će vam predložiti i mogućnost augumentacije, odnosno nadogradnje koštanog i mekog tkiva, kako bi povećali masu koja će okruživati implantat.

Što je sve potrebno napraviti prije postavljanja implantata?

Prije postavljanja Straumann implantata, ukoliko situacija to bude zahtijevala, morat ćete proći određenu pripremu. Ta priprema može uključivati vađenje zubi, sanaciju parodontalnog tkiva te eventualnu protetsku pripremu, a važno je i da obratite pozornost na kvalitetnu i redovitu oralnu higijenu. Infekcija implantata i okolnog zubnog mesa može se dogoditi upravo radi neadekvatne oralne higijene. Zato, kako bi izbjegli nepotrebne komplikacije, uvijek i bespogovorno održavajte vašu oralnu higijenu na adekvatan način.

Kako izgleda proces ugradnje implantata?

Pri prvoj fazi, odnosno pri postavljanju implantata, oralni kirurg će vam prvo dati lokalni anestetik, kako bi cijeli proces ugradnje implantata bio bezbolan. S obzirom da nam je uz vrhunsku izvedbu ugradnje implantata još najvažnija udobnost i zadovoljstvo pacijenta, lokalna anestezija se daje uvijek, dok sam proces ugradnje traje oko trideset minuta po implantatu.

Kada lokalna anestezija počne djelovati, vaš će oralni kirurg kirurški odignuti sluznicu te postaviti titanski vijak – implantat, a nakon čega slijedi šivanje i postavljanje privremenih krunica ili mostova. S obzirom da je svaki slučaj individualan, privremena proteza se postavlja isključivo ukoliko implantat ima dobru primarnu stabilnost, a izrađena je od akrilata, materijala koji je lagan i koji smanjuje rizik od pretjeranog opterećenja tek ugrađenih implantata.

Naravno, neposredno nakon postavljanja implantata i kroz sljedećih nekoliko dana može se javiti blago oticanje. Zbog toga ćete se trebati pridržavati terapije i uputa koje vam je dao vaš Dentech stomatolog, kao i uzimanja isključivo preporučenih analgetika.

Također ćete odmah nakon zahvata stavljati hladne obloge na lice kroz 2 sata te to ponavljati po potrebi, izbjegavat ćete pušenje, prevruću ili prehladnu tekućinu te krutu hranu i žvakanje na mjestu ugradnje implantata, kao i teže fizičke poslove kroz barem 7 dana od ugradnje implantata. Uz to, važno je i da držite glavu uspravno te da spavate s glavom lagano podignutom na jastuku. A što se tiče održavanja oralne higijene, zube možete prati još isti dan, no trebate pripaziti na područje oko rane i na šavove, kao i na to da trebate zaista nježno četkati zube i izbjegavati jako ispiranje ili pljuvanje. I, molimo vas, nemojte koristiti električnu četkicu ili tuš za zube, kako ne bi dodatno iritirali područje oko rane, ali i oštetili šavove. Ukoliko vam je vaš stomatolog postavio resorptivne (razgradljive) šavove, oni će sami nestati kroz dva tjedna. No, ukoliko se oni ne resorbiraju kroz taj period, obratite se vašem Dentech stomatologu da ih izvadi.

S obzirom da oporavak koji je u potpunosti individualan uobičajeno traje svega nekoliko dana, vrlo brzo ćete se moći vratiti vašem svakodnevnom životu i obvezama. Za svo vrijeme zacjeljivanja dolazit ćete na kontrole u našu dentalnu kliniku, kako bi stomatolog mogao pratiti vaše stanje.

Regenerativna faza

Druga, odnosno regenerativna faza, može trajati između 4 i 6 mjeseci. U ovoj fazi događa se oseointegracija, odnosno srastanje implantata s kosti. Ona u donjoj čeljusti može trajati otprilike 4 mjeseca, dok se u gornjoj čeljusti čeka i do 6 mjeseci za potpunu oseointegraciju. Naravno, svaki je pacijent različit i specifičan na svoj način, stoga i vrijeme predviđeno za srastanje implantata s kosti može biti različito.

Prednost Straumann implantata je ta što vrijeme oseointegracije i oporavka od ugradnje implantata traju puno kraće, zbog kvalitetnih svojstava materijala te izvrsne tehnološke izvedbe pri proizvodnji implantata.

Treća faza – postavljanje protetskog dijela

Kada proces srastanja implantata s kosti bude dovršen, nakon otprilike 4 do 6 mjeseci od ugradnje implantata ponovno ćete posjetiti vašeg Dentech stomatologa te započeti treću, i posljednju, fazu. U toj fazi vaš će stomatolog otvoriti vaš implantat te će postaviti vanjski dio implantata (tzv. „abutment“ ili suprastrukturu), odnosno nadogradnju zuba koja se vidi poviše zubnog mesa i oblikuje ga, a na koju dolazi krunica ili most. Važno je napomenuti kako koristimo isključivo Straumann nadogradnje gotovo uvijek izrađene od titana, materijala koji ne puca te na kojeg se postavlja završni rad.

U ovoj će fazi vaš stomatolog također uzeti vaše otiske te će prema njima izraditi protetski dio, odnosno krunicu ili most. Ne brinite – dok traje proces izrade vašeg završnog rada, nosit ćete vašu privremenu protezu. Obzirom da smo uvijek orijentirani na izvrsnost i zadovoljstvo svakog pacijenta, dolazit ćete na isprobavanje protetskog dijela sve dok se ne postigne idealno rješenje.

Važne napomene

S obzirom na činjenicu da za vaše implantate dobivate doživotnu garanciju od strane proizvođača, desetogodišnju garanciju na suprastrukture te petogodišnju garanciju na krunice i mostove, od vas očekujemo da ćete dolaziti na kontrole jednom godišnje. Na kontrolama ćemo provjeriti stanje vaših implantata i suprastruktura te ćemo dezinficirati vaše protetske dijelove. Također, za svaki vaš impantat dobit ćete certifikat sa serijskim brojem implantata i pozicijom zuba, a koji služi kao garancija vašeg zubnog implantata.

Završna riječ…

Iako smo se potrudili detaljno vam pojasniti sve što bi vas moglo zanimati, zasigurno ćete imati još poneko pitanje i zbog toga nam se uvijek možete obratiti s povjerenjem i dogovoriti vaše besplatne konzultacije u stručnom okruženju naše dentalne klinike. Za sve upite obratite nam se putem naše e-pošte info@dentech.hr, telefona 021/488-699, Instagrama ili  Facebooka, a mi ćemo vam odgovoriti u najbržem roku!