Zubni konac - Dentech
Blog

Zubni konac

Zubni konac

Zubni konac koristi se za uklanjanje nečistoća i bakterija iz međuzubnog prostora. Nijedna četkica s tankim vlaknima ne može u potpunosti doprijeti do svih zubnnih površina i ploha na kojima se može stvarati i nakupljati plak. Dodirne točke između zubi, odnosno zubne plohe, idealna su mjesta za skrivanje bakterija. Iz tog je razloga ovakve prostore potrebno čistiti kvalitetnim sredstvom koje će u potpunosti odstraniti nečistoće. Zubni konac je u ovakvim situacijama najidealnije rješenje koje će vam najbolje pomoći.
Na tržištu postoje različite vrste zubnog konca: nenavošteni i navošteni, fluoridirani, u obliku tankih niti i sl. Bitno je odabrati zubni konac koji će vam odgovarati u potpunosti kako bi rukovanje njime bilo što lakše. Za kvalitetnu upotrebu zubnog konca bitno je znati pravilno ga koristiti; u suprotnom možete oštetiti zubno meso. Za sami početak čišćenja međuzubnog prostora preporučujemo vam zubni konac s posebnim oznakama, jer su ti konci mekši, a u slučaju jačeg kontakta, neće izazvati oštećenja jer su podatniji prema zubnom mesu. Zubni konac koristi se tako da odrežete 50 – ak cm konca te svaki dio nekoliko puta omotate oko desnog odnosno lijevog kažiprsta. Napnite konac palčevima na udaljenosti od oko 1 cm te tim dijelom prolazite između zubi. Razmak između zubi diktirat će razmak između vaših palčeva. Kod manjeg razmaka između zubi potrebna je veća kontrola. To ćete postići tako što ćete ostaviti manje konca između palčeva. Tako ćete lakše pomicati konac po međuzubnom prostoru, ali i po bočnim plohama zubi. U međuzubni prostor konac postavljajte pomičući ga naprijed – nazad. Nakon što ste očistili jedan međuzubni prostor, prijeđite na drugi i tako redom, no svaki put koristite novi dio konca koji ćete odmotati s kažiprsta. Prilikom čišćenja zubi zubnim koncem može doći do krvarenja prostora između zubi. Na taj prostor posebno obratite pažnju i probajte ga očistiti još bolje. Ako se krvarenje ne smanji ni nakon nekoliko dana čišćenja koncem, svakako posjetite stomatologa.

U pravilu zubni konac može ojačati zubno meso te poboljšati vaše cjelokupno oralno zdravlje. U slučaju da zubni konac zapne prilikom čišćenja međuzubnog prostora, slobodno nanesite na njega malo zubne paste ili tekućine za usta koja će olakšati prolazak konca. Osobama koje imaju krunice ili mostove zubni konac je od iznimne pomoći zbog čišćenja prostora ispod mosta. Za ovakve situacije na tržištu postoje zubni konci koji su namijenjeni upravo za ovu svrhu. Riječ je o zubnom koncu kod kojeg je jedan kraj konca zadebljan kako bi se konac lakše uveo ispod mosta. Središnji dio konca posebno je širok i mekan jer će tako najlakše očistiti prostor. Zubni konac možete koristiti i oko zubnih implantata te ortodontskih bravica. Nakon čišćenja međuzubnog prostora koncem potrebno je isprati zube i usnu šupljinu vodicom za ispiranje usta ili običnom vodom.
Oralna higijena koja se odnosi isključivo na četkanje zubi bez korištenja zubnog konca nije dovoljna. Zubnim koncem prolazite između zubnog međuprostora i uklanjate bakterije koje mogu uzrokovati karijes. Preporučujemo korištenje zubnog konca minimalno jednom dnevno. Za njegovu pravilnu upotrebu obratite nam se s povjerenjem kako bismo vas educirali i uputili u najbolju i najkvalitetniju tehniku čišćenja međuzubnih prostora.